Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

"Гласно и јасно о ЕУ": Грађани у фокусу свих активности управе, ОЦД и медија

У Београду је 28. маја 2019. године одржана конференција „Гласно и јасно о Европској унији“ као завршни део пројекта „Глас заједница о ЕУ интеграцијама: Подстицај дијалогу ОЦД и локалних власти око јавних политика“ који је реализовао конзорцијум организација цивилног друштва на челу са Траг фондацијом, а уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

У оквиру Конференције одржана су две сесије - прва о о значају евроинтеграција за локалне заједнице и друга о учешћу грађана у креирању јавних политика на локалном нивоу у којој је учествовао и Жарко Степановић, вршилац дужности директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Као главне изазове, учесници конференције навели су општи пад поверења како у институције локалне самоуправе, тако и у организације цивилног друштва и медије, затим нетранспарентност рада, изразиту политизацију процеса, недостатак капацитета и ресурса на локалном нивоу, и сужен простор у медијима. Истакнуто је и да комуникација са грађанима о европским интеграцијама мора бити успешнија, јер је разумевање грађана шта реформе њима доносе кључ за подршку и укључивање.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да су грађани свесни да Србија припада Европској унији, али и да су помало уморни и засићени. Због тога се Министарство труди да кроз реформе јавне управе укључи појединце и активно цивилно друштво у јавне расправе и сва питања која их се тичу.

Евроинтеграције јесу тема за локалну самоуправу, али не у бирократском, већ у вредносном смислу, истакао је члан Градског већа Шапца Игор Марсенић, те да би друштво било спремно за ЕУ, потребно је прихватити вредносну промену.

И председница СКГО и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истакла је да је локална администрација отворена за предлоге грађана у процесу евроинтеграција. Ипак, додаје да се у јавности тај процес и даље схвата бирократски, а не као део свакодневног живота.

Са друге стране, председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић истакао је да „Влада жели само фингирање дијалога. Организације и грађани су ту као фасада“.

Директор Националне коалиције за децентрализацију Младен Јовановић навео је да су се грађани помало успавали од сталног одлагања уласка у ЕУ. „Њихово укључивање у процес евроинтеграција отежава и тренд затварања институција и нетранспарентност рада локалних самоуправа. Такође, све локалне политике морају да буду у корист грађана, а не ове или оне политичке партије, или организације“.

Представница Министарства за европске интеграције Санда Шимић рекла је да је до сада највише уложено у изградњу капацитета и локалне администрације, и организација цивилног друштва, али да се ти капацитети не задржавају у локалним самоуправама.

Са друге стране, Маријана Ђокић, помоћница председника општине Нова Варош, истакла је да локалне самоуправе немају капацитете да потребе грађана претворе у јавне политике.

Да су ресурси ограничени, сагласна је и Дина Ракин из Европског покрета у Србији, која наглашава да су за то сви једнако одговорни.

Жарко Степановић из Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом истиче неопходност повећања учешћа организација и грађана. „Кључно је унапредити дијалог. Не можемо очекивати да ће грађани учествовати у јавним политикама, а да са њима не комуницирамо јасно“, подвукао је.

Када је реч о информисању грађана, Бодрожић је навео да је у оваквом медијском систему у коме независни медији трпе разне притиске тешко финансирати добру причу, али и пласирати је.

Осврћући се на успехе своје организације у раду са локалним самоуправама неких од најсиромашнијих општина, Ненад Стојановић из нишког Проактива рекао је да су то, дугорочно гледано, отворена врата у пет локалних заједница: „Надамо се да ће нам та врата остати отворена, и када дођемо са новим идејама, а без фасцикле на којој пише Европска унија“.

Један од закључака конференције јесте и да грађани морају бити у фокусу свих активности, како организација цивилног друштва, тако и локалне самоуправе и медија. Поверење грађана у организације и институције може се побољшати уз транспарентност и одговорност.

Извор: Медиа и реформ центар

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.