Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Европа за грађане и грађанке: Историја дефинише нашу будућност

Представници Канцеларије учествовали су на конференцији „Европа за грађане и грађанке – Историја дефинише нашу будућност“ (“Europe for Citizens – History defines our Future”), која је одржана 2. и 3. априла у Бриселу, у организацији Европске комисије.

Са изборима за Европски парламент у мају 2019. године овај дводневни догађај ставио је фокус на улогу европских грађана и грађанки у дефинисању будућности Европске уније.

У свом уводном обраћању, Комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство, Димитрис Аврамполоулос посветио је овај догађај свим грађанима Европе говорећи о скупу као нашем заједничком европском сну и нашем заједничком путовању, о путевима прошлости који служе као извор инспирације за нашу заједничку будућност. Према комесару Аврамопоулосу, кључно питање је како ојачати европске вредности, достигнућа и идентитет, а истовремено задржати понос у властитом наслеђу. Он је такође истакао да никако не смемо да занемаримо историју. Берлински зид је пао пре 30 година и ове године се обележава и 40 година од првих избора у Европском парламенту, али борба за основне европске вредности, за демократију, солидарност и различитост траје до данас.

"У овим све бурнијим временима у којима живимо, морамо наставити да одајемо почаст борбама наших претходника", рекао је он.

У уводном панелу г-дин Аврамопоулос, г-ђа Вера Јоурова, Комесар за правосуђе, потрошаче и родну равноправност и Корина Крету, Комесар за регионалну политику сложили су се да грађани Европе имају право да кажу какву будућност ЕУ желе у мају на изборима за Европски парламент 2019. године али да је важно увек имати на уму да историја дефинише нашу будућност само ако је игноришемо.

Другог дана конференције, одржане су две радионице на тему европског сећања - улоге сећања и грађанског учешћа у данашњој и сутрашњој Европи и на тему грађанског учешћа - са акцентом на значај медијске писмености, супротстављања дезинформацијама и важној улози организација цивилног друштва у томе. Након тога уследиле су дискусије о томе како најбоље проширити утицај пројеката који се финансирају у оквиру програма „Европа за грађане и грађанке“ и које промене се могу очекивати у новој финансијској перспективи 2021-2027.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.