Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Нема добрих законских решења без учешћа цивилног друштва и најшире јавности

Друштво не може напредовати и побољшавати квалитет живота грађана уколико се не повежу државни и цивилни сектор, уколико се не створи синергија на заједничком задатку, указао је министар заштите животне средине Горан Триван на скупу који је одржан 9. априла 2019. године поводом јавних консултација о предлозима нацрта три законска прописа из области заштите животне средине који ће ускоро кренути у процедуру јавне расправе.

Министарство заштите животне средине, заједно са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Архус центром Нови Београд, организовало је јавну консултацију о Нацрту закона о изменама и допунама закона о процени утицаја на животну средину, Нацрту закона о изменама и допунама закона о стратешкој процени утицаја на животну средину и Нацрту уредбе о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области заштите животне средине.

„Нема добрих законских решења без званичне јавне расправе, без учешћа цивилног друштва и најшире јавности“, истакао је министар Триван указујући да је овај скуп парадигма заједничког рада државе и цивилног друштва, који морају да развијају заједнички дијалог. Министар је објаснио да је циљ оваквих консултација информисања и мотивисања јавности, како би се правовремено укључила у процес усвајања законских решења у екологији.

„Министарство заштите животне средине препознаје значај и улогу невладиних организација као друштвене снаге која може да постиче унапређење заштите животне средине новим идејама, али и као вид контроле државног механизма, и утицаја на доношење одлука по питањима заштите животне средине“, нагласио је.

„Позивам вас да нам се јављате, да разговарамо о овим и другим значајним темама из области заштите животне средине, не само ових десет дана одржавања јавних консултација, него и осталих дана у години. Министарство је широм отворило врата цивилном сектору, и хоћемо да радимо заједно, да би омогућили нашој деци да имају боље услове живота него што имамо ми“, рекао је Триван.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Андреа Орицио истакао је да ова међународна организација препознаје велики значај заштите животне средине као основе за безбедност људи, због чега, у партнерству са националним институцијама и невладиним организацијама, подржава реформске процесе у овој области. Он је истакао значај укључивања цивилног сектора, нарочито младих, у процес одлучивања о животној средини и активности које ће допринети бољем управљању и примени принципа Архуске конвенције.

Новим законским предлозима у вези с изменама и допунама закона о процени утицаја на животну средину, изменама и допунама закона о стратешкој процени утицаја на животну средину и уредбом о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области заштите животне средине, остварено је транспоновање директива Европске уније и усклађивање са другим националним прописима којима се регулише овај област.

Данашњим скупом отворен је процес од десет јавних консултација које ће се наставити у још неколико градова широм Србије, којима ће бити омогућена рана партиципација најшире јавности, у складу са принципима Европске уније и Архуском конвенцијом.

Извор: Министарство заштите животне средине

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.