Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Сарадњом до остваривања циљева Агенде 2030

У Београду је, 5. јуна 2019. године, одржана Конференција “Сарадњом до одрживог развоја – Агенда 2030” са циљем подизања свести о Агенде УН о одрживом развоју до 2030, њеном значају и неопходности локализације циљева одрживог развоја.

Конференцију је организовао регионални пројекат „Социјална права за осетљиве групе“ (SoRi), подржан од стране Немачке развојне сарадње (ГИЗ,), заједно са партнерима Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Отварајући Конференцију Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, посебно је нагласио колико је важно успоставити сарадњу свих сектора у остваривању циљева одрживог развоја. Овициљеви су важни за целодруштво и неопходно је да се обезбеди да постану оствариви, а наш најважнији циљ и главни мото је да никога не остављамо запостављеним.

У уводним обраћањима говорили су и Dorotea Giselman, заменица амбасадора Савезне Републике Немачке у Београду, која је истакла да Немачка подржава имплементацију циљева одрживог развоја у Србији, затим Горан Весић, заменик градоначелника Београда, који је представио програм Београд 2030, кроз који ће главни град Србије примењивати ове циљеве на својој територији, и Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) нагласио је да ЦОРпрепознају локалну самоуправу као главноместо где се дешавају кључнепромене.

Представница Канцеларије, Сања Атанасковић Опачић, руководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције учествовала је у првом панелу посвећеном важности укључивања свих заинтересованих страна за спровођење и праћење Агенде 2030 и ЦОР. Она је истаклада Агенда 2030, као кровна и глобална платформа за свеукупан светски развој и напредактреба да нам буде водич у којем правцу би требало да се крећемо и на том путу је посебно важно укључивање цивилног сектора и приближавање циљева грађанима који нису превише упознати са њиховим значајем. Најбољи начин којим се гарантује да нико не буде изостављен и да се ниједан појединац не осети заборављеним од стране свог друштва јесте управо оснаживање грађана и организација цивилног друштва за активно учешће у свим процесима који прате спровођење Агенде.

Поред представнице Канцеларије на првом панелу учествовале су и Драгана Стојановић, извршна директорка НВО Асоцијација за сексуално и репродуктивно здравље, СРХ Србија , и Тијана Копривица, директорка за одрживо пословање, Делта холдинг, док је закључке изнела Славица Ђукић-Дејановић, министарка без портфеља задушена за демографију и популациону политику.

Други панел био је посвећен локализацији циљева одрживог развоја, улози локалних самоуправа у њиховом остваривању, томе како на градове и општине утичу циљеви одрживог развоја и презентацији примера добре праксе из региона Западног Балкана.

Учесници конференције сложили су се у оцени да је за постизање циљева одрживог развоја неопходно укључивање релевантних актера на глобалном, националном и субнационалном нивоу, обухватајући општине, локалне самоуправе, као и цивилнии приватни сектор.

Подсећамо, Канцеларија је у сарадњи са Кабинетом министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику током априла текуће године реализовала Јавни позив којим су прикпљени прилози организација цивилног друштва за потребе израде опрвог Добровољног националног извештаја Републике Србије опримени Агенде 2030.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.