Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Одржана четврта регионална конференција о европским интеграцијама "Move. Link. Engage."

Четвртa годишња регионална конференција „Move. Link. Engage. The Enlargement: A Brand Old Story” одржана је 13. и 14. септембра 2018. године, у Београду, са скоро 150 учесника. Конференција је носила назив "Проширење: нова стара прича", а разговор се одвијао о темама релевантним за процес европских интеграција свих земаља Западног Балкана.

Циљ конференције је да промовише и охрабри регионални приступ у решавању заједничких изазова и подстакне сарадњу међу грађанима и организацијама цивилног друштва, пружи подршку и унапреди реформе које произилазе из процеса европских интеграција у земљама Западног Балкана, кроз истицање значајне улоге организација цивилног друштва и медија.

Конференцију већ четврту годину за редом организују Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом и Београдска отворена школа. Организацију конференције је подржала и Амбасада Шведске и Програм Европске уније Европа за грађане и грађанке, затим Rockefeller Brothers Fund, Solidar Suisse, Konrad Adenauer Stiftung, а састојала се од две панел дискусије и четири паралелне сесије.

Првог дана конференције,одржана је радионица за припрему пројеката у оквиру Програма „Европа за грађане и грађанке", за око тридесет представника организација цивилног друштва из региона. Поред могућности да се умреже и размене идеје, учесници су кроз модификовану методу „open space” представљали и бирали најбоље идеје које су потом разрађиване у пројекте са којима ће ОЦД аплицирати у следећем позиву у оквиру програма Европа за грађане и грађанке. Радионицу су отвориле Сања Атанасковић Опачић, руководитељка Групе за европске интеграције и међународну сарадњу у Канцеларији, и Ана Дрљевић, из Министарства за европске интеграције.

У поподневном делу, током свечаног отварања конференције, учесницима се обратио Жарко Степановић, вршилац дужности директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, и нагласио успешност сарадње Канцеларије и Београдске отворене школе у ​​организацији ове конференције четврту годину за редом. То је велики допринос промоцији програма "Европа за грађане", додао је он.

"Цивилно друштво игра важну улогу у процесу европских интеграција. Оно је главни партнер Владе у том процесу, што је и део критеријума за приступање. Уверен сам да управо развијање јаког партнерског односа представља правилан приступ у тражењу одговора на различите изазове у нашој држави“, нагласио је Степановић.

Конференцију је отворила Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе која је подсетила да је циљ ове конференције подстицање регионалног приступа у процесу европских интеграција и унапређење сарадње између ОЦД, медија, јавног и приватног сектора.

"Ова конференција представља шансу да заједно одговоримо на многа питања, као и да се активније бавимо отвореним питањима", рекла је она, наглашавајући најважније изазове са којима се регион суочава: повезивање, запошљавање младих, одрживост енергије и заштита животне средине.

Приликом отварања конференције присутнима се обратио и амбасадор Шведске Јан Лундин. Амбасадор је нагласио значај унапређења цивилног друштва у Србији, али је истакао и напредак у поређењу са ситуацијом 90-их.

На крају, на церемонији отварања обратила се и Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији. Она је изразила уверење да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ због своје трансформативне моћи.

У протеклих неколико месеци уведен је велики број нових пројеката финансираних од стране ЕУ, који се углавном односе на регионалну повезаност, истакла је Штамцар. Према њеним речима, то је доказ да је ЕУ и даље ангажована у региону и подржава његову интеграцију.

„Инклузивни дијалог и плуралистичка медијска слика су од виталног значаја за евопске интеграције“, закључила је она.

Други дан конференције протекао је у дискусији о утицају који цивилно друштво и медији имају на процес европских интеграција.

Паралелне сесије су покривале четири различите теме: повезаност, запошљавање младих, енергетика и „прво основно“ (fundamentals first).

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.