Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Десет година програма „Европа за грађане и грађанке” у Републици Хрватској

Фото: Уред за удруге

Уред за удруге Владе Републике Хрватске организовао је у Загребу међународну конференцију посвећену прослави десетогодишњице успешног учешћа у програму Европске уније „Европа за грађане и грађанке” (ЕФЦ). Уред за удруге је национална контакт тачка за овај програм, у оквиру кога је за претходних десет година одобрено око 100 пројеката са носиоцима из Републике Хрватске.

Конференција под називом „Европа за будућност” је одржана 27. и 28. септембра 2017. године, а окупила је бројне представнике цивилног сектора из Хрватске и околних земаља, Европске комисије и Извршне агенције за образовне, аудио-визуелне и културне политике (ЕАЦЕА), као и представнике контакт тачака за програм ЕФЦ из већине држава које имају право учешћа у програму. Канцеларију за сарадњу са цивилним друштвом представљала је Марина Тадић.

Конференцију је отворила Весна Лендић Касало, овлашћена за обављање послова директора Уреда за удруге, а поздравне говоре одржали су и Бранко Баричевић, руководилац представништва Европске комисије у Хрватској и Марија Пејчиновић Бурић, министарка спољних послова и заменица председника Владе Републике Хрватске. Затим је Маја Томичић из Уреда за удруге представила постигнуте резултате у програму ЕФЦ.

У оквиру конференције је одржан неформални састанак контакт тачака за програм ЕФЦ, као и састанак контакт тачака са представницима Европске комисије и ЕАЦЕА, посвећени планирању даљих заједничких корака у промоцији програма ЕФЦ.

Један део конференције је био посвећен и актуелном позиву за оперативне грантове – структурну подршку у оквиру програма ЕФЦ за организације цивилног друштва активне на европском нивоу. У оквиру ове радионице своја искуства у припреми апликације за оперативне грантове представили су активисти цивилног друштва из Хрватске – Ивана Кордић, и Србије – Мирко Поповић.

Колегама и колегиницама из Уреда за удруге честитамо овај леп јубилеј и желимо успешан наставак учешћа у програму ЕФЦ!

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.