Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Конференција о партнерствима

Конференција о партнерствима одржанa је 18. маја 2011. године у Београду у заједничкој организацији Балканског фонда за локалне иницијативе (BCIF}, Канцеларије ЕУ за техничку подршку ОЦД у Србији (TACSO), Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са цивилним друштвом, УН Глобалног договора у Србији и Форума пословних лидера Србије. Циљ конференције био је дефинисање и промовисање међусекторских партнерстава као важног чиниоца развоја цивилног друштва.

У процесу интеграција Србије, Европска Унија захтева успостављање снажног партнерства и сарадње између цивилног сектора и државних органа на свим нивоима, истакао је заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс отварајући конференцију.

Пројектима и стратегијом ЕУ до 2013. године предвиђена је снажна подршка партнерствима цивилног сектора, државне администрације и привреде. Европска унија планира да за ове пројекте издвоји 20 милиона евра за Западни Балкан и Турску.

Отварајући конференцију, директорка Кацеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије Ивана Ћирковић, навела је да изузетно велики број учесника Конференције о партнерствима говори о значају теме сарадње и партнерстава. Ресорна министарства су добила велики број захтева за сарадњу, тако да је неопходно у будућности организовати још оваквих скупова.

Допринос развоју партнерства активним учешћем на конференцији дали су представници европских институција и организација: OEBS, UNDP, Рокфелер фондација, Еуклид мрежа, али и многе државне институције, као што су: Канцеларија за европске интеграције, Министарство омладине и спорта, Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима града Београда, општине Нови Београд, нишка Медијана, Чачак, Нови Пазар, Лапово, Агенција за економски развој града Панчева, и други. Из цивилног сектора су учествовале бројне организације, укључујући Грађанске иницијативе, 484, Националну коалицију за децентрализацију, Форум младих са инвалидитетом, Центар за културну деконтаминацију, Аутономни женски центар, МНРО Трстеник. Значај корпоративне филантропије, враћања добробити у заједницу и учешћа у међусекторским партнерствима препознале су и многе компаније, као што су: Ernst&Young, Теленор, Ерсте банка, Credit Agricole банка, British American Tobacco.
Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.