Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Награђени покретачи промена у 2019. години

Уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Београдска отворена школа је 21. новембра 2019. године уручила годишње награде за јавно заговарање које су додељене покретачима промена у локалним заједницама. Свечаност доделе награда уприличена је у оквиру Годишње конференције о јавном заговарању у грађанском активизму која је део пројекта „Активни грађани: боље друштво” који реализује Београдска отворена школа.

Тим поводом представљени су локални покретачи промена и додељене су награде „Покретачи промена 2019“ у пет категорија:

  • Сарадњом до промена (пример добре праксе и успешне сарадње између јавних власти иорганизација) иницијативи „Заједно за приступачност“;
  • Први глас грађана (успешно окупљени грађани као носиоци поруке јавног заговарања) иницијативи„Не за МХЕ“;
  • Поход на активизам (иницијативе неформалне групе) иницијативи „Фестивал уметности на улици Реконструкција“;
  • Покретачи промена на националном нивоу – организацијама „Пријатељи деце Србије“ и „Мрежи организација за децу Србије“;
  • Покретачи промена на локалном нивоу – организацијама „Жене југа“ и удружењу жена „Лав“.

Награду у категорији Сарадњом до промене Одбору за људска права из Ниша уручио је Данило Родић испред Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Родић је, такође, учествовао у панел дискусији о грађанском учешћу у процесу доношења одлука, заједно са Иваном Вукашиновић из Републичког секретаријата за јавне политике и Миленом Радомировић из Сталне конференције градова и општина.

Говорећи о простору за грађанско учешће и учешће организација цивилног друштва у процесима одлучивања, представник Канцеларије је истакао да је од изузетне важности што је успостављен и унапређен правни оквир у овој области, али да је „за резултате у праксу неопходно да истински разумемо и препознајемо зашто је важно да укључујемо грађане и цивилно друштво у доношење прописа и јавних политика. Без развијене свести о томе и даље ћемо имати проблема у имплементацији ма колико законодавни оквир био добар.“ Родић је посебно нагласио да је за организације цивилног друштва врло важно да познају одредбе важећих прописа који прописују обавезе државних органа у погледу транспарентности процеса одлучивања, попут Закона о планском систему и Закона о државној управи, јер се на њих могу позивати у комуникацији са доносиоцима одлука и користити их као „снажну заговарачку алатку“.

Учесници дискусије били су једногласни у погледу важности укључивања грађана у доношење прописа и јавних политика, али и о потреби за бољом и доследном имплементацијом законских одредаба у овој области.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.