Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Обележена недеља Партнерства за отворену управу

У Београду је 15. марта 2019. године, у сарадњи Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Мисије ОЕБС у Србији, организована конференција Партнерство за отворену управу – отвореност у служби поверења, као завршни догађај у оквиру обележавања Недеље Партнерства за отворену управу која се широм света обележава од 11. до 15. марта.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у свом уводном обраћању подсетила да дигитализацијa јавних услуга, економије и образовања представља један од приоритета актуелне Владе и нагласила да је отварање података важно пре свега за повећање транспарентности јавне управе и изградњу поверења са грађанима и привредом, али да је оно истовремено значајан подстицај за економију, start up и иновативна предузећа.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, истакао је да „највиша функција није председник, министар, градоначелник, председник општине. Највиша функција је грађанин. Зато морамо заједно креирати друштво по потребама грађана, једнако за све, за сваку жену, за свако дете, за сваку особу са посебним потребама, различите вере, боје коже, опредељења“.

Важност транспарентне и отворене управе која је у служби својих грађана, што су основне вредности Партнерства за отворену управу, истакли су у својим уводним обраћањима и Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, и Стелиана Недера, в.д. сталне представнице УНДП у Србији.

У оквиру панела Партнерство за отворену управу – досадашње искуство, постигнућа и иницијативе, Жарко Степановић, вд директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, говорио је о утицају који је учешће Републике Србије у Партнерству за отворену управу имало на унапређење сарадње органа управе и организација цивилног друштва.

Наглашавајући да је Канцеларија активно укључена у реализацију обавеза које произилазе из чланства у овој иницијативи од самог почетка 2012. године, Степановић је истакао да је Партнерство, заједно са процесом реформе јавне управе, поставило на друштвену агенду питање сарадње органа управе са цивилним друштвом и тако отворило важан простор за отворени дијалог као један од предуслова међусобне сарадње.

„У оквиру таквог новог простора, развијени су и нови, непосреднији начини комуникације између ОЦД и органа управе који су показали све предности укључивања цивилног друштва у процес израде једног акта од најраније фазе његове припреме. У таквим условима отвореног дијалога који подразумева Партнерство за отворену управу свима нам је дата прилика да се боље упознамо, разумемо и изграђујемо поверење које је главни предуслов сваке сарадње“, рекао је Степановић и додао да су активности у оквиру Партнерства учиниле значајан корак у промовисању важности међусекторске сарадње с обзиром да се акциони планови израђују у партнерском односу управе и цивилног друштва.

„Било би корисно када бисмо сви заједно, и управа и цивилно друштво, на свим нивоима, гледали на само Партнерство за отворену управу и обавезе које произилазе из нашег учешћа у овој иницијативи као на једну одличну прилику да унапређујемо међусобне односе сарадње, градимо партнерства и међусобно поверење. Другим речима, мислим да Партнерство за отворену управу подразумева и нуди далеко више од израде једног у низу акционих планова и спровођења обавеза из њега. Оно је шанса или платформа за модернизацију управе и њену већу транспарентност, одговорност и бољи квалитет услуга које се пружају грађанима, што је посебно важно за локалне самоуправе које су обично прва адреса за потребе и проблеме грађана“, истакао је Степановић.

Поред вд директора Канцеларије на наведеном панелу учествовали су Марија Кујачић испред Канцеларије за еУправу и информационе технологије, Ирена Церовић, портфолио меџарка у УНДП, и Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатива.

Током панел дискусије представљени су примери добре праксе – Град Сомбор и Град Нови Пазар, а након панела одржане су три паралелне радионице у области транспарености органа јавне управе, јавних набавки и јавних финансија и отворених података.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.