Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Обележено пет година ЕУ Програма „Европа за грађане и грађанке“ у Србији

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом обележила је 24. маја 2018. године великом националном конференцијом „Ка бољој Европи за грађане и грађанке“ пет година учешћа Републике Србије у програму Европске уније „Европа за грађанке и грађане“. Конференција је одржана у Југословенској кинотеци и окупила је око 200 представника органа јавне управе на сва три нивоа власти, представнике организација цивилног друштва, донатора, културних и других институција. Посебно је значајно да су конференцији присуствовали и корисници овог програма који су у претходном периоду спроводили пројекте у оквиру овог програма, представници контакт тачака за овај програм из Хрватске и Босне и Херцеговине, као и представници контакт тачака за друге ЕУ програме из Србије.

У уводном делу конференције окупљеним учесницима обратили су се: Жарко Степановић, в.д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Душица Стојковић, народна посланица и чланица Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, Сања Путник, помоћница министра у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Николас Бизел, шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији и Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.

Жарко Степановић истакао је у свом излагању да се кроз Програм „Европа за грађане и грађанке“ негују заједничка историја и вредности Европе, док се грађани укључују у креирање јавних политика у областима које су од значаја за њихов живот, али се на тај начин упоредо и јачају капацитети и припрема за будуће чланство у Унији свих корисника програма.

Чланица Одбора за европске интеграције Народне скупштине, Душица Стојковић навела је да Србија, за разлику од других држава које преговарају о чланству, има развијену сарадњу са организацијама цивилног друштва, које су окупљене у Национални конвент о Европској унији.Када се разговара о прикључењу, говори се о поглављима, бројевима и користе се неразумљиви страни изрази, оценила је она, због чега грађанима није увек све најјасније.У медијима, нажалост, тема европских интеграција није довољно присутна и грађани не могу да чују шта су користи од тог процеса, поновила је Стојковић и додала да је зато важно учешће у оваквим програмима где се на непосредан начин виде користи чланства.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе, Сања Путник рекла је да се на бројним форумима, као што је недавни самит у Софији, фокус проширења пребацује на терен високе политике и на отварање неких тешких болних тема. Програм „Европа за грађане и грађанке“ на најнепосреднији начин представља људима шта је Европа и шта значи бити грађанин ЕУ.

Шеф I сектора операција при Делегацији ЕУ у Србији, Николас Бизел истакао је да је Србија од земаља кандидата за чланство у ЕУ најактивнији учесник тог програма. У протеклих пет година спроведена су 33 пројеката, у којима је било 300 учесника и представника локалних самоуправа, а буџет је износио два милиона евра, рекао је Бизел. Уједно је и подсетио да је ЕУ различите програме организација цивилног друштва подржала са 30 милиона евра, односно подржала је различите програме Владе Србије за јачање дијалога и сарадње са организацијама цивилног друштва.Према његовим речима, процес европских интеграција је незамислив без дијалога власти са организацијама цивилног друштва, њихове експертизе и искуства.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић нагласио је улогу локалних самоуправа у процесу европских интеграција, јер се скоро 70 одсто правних тековина управо примењује на нивоу општина.Он је оценио да општи циљеви програма доприносе бољем разумевању ЕУ, њених вредности, историје и различитости, као и промоцији европског грађанства и унапређењу грађанског учешћа на нивоу Уније.

У другом делу конференције, Маја Томичић, представница Уреда за удруге Републике Хрватске представила је искуство Републике Хрватске у Програму. Сања Атанасковић Опачић, руководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције Канцеларије, представила је резултате учешћа Републике Србије у програму „Европа за грађане и грађанке“ од почетка 2013. године до краја 2017. године. У овом периоду, одобрено је 33 пројекта чији су носиоци из Србије у укупном износу од преко 2 милиона еура. Такође, преко 300 корисника из Србије остварило је улогу партнера на пројектима који су се реализовали широм Европе.

Представници организација цивилног друштва корисника овог програма учествовали су у панел дискусији на тему „Активни грађани- кључ за бољу Европу“. Представници фондације “Ана и Владе Дивац”, Београдске отворене школе, Фонда за хуманитарно право, Центра за културну деконтаминацију, Медиа & реформ центра Ниш и Грађанских иницијатива, дискутовали су о активном грађанству као централној тачки Програма, представили су своје искуство учествовања у програму, као и главне предности и мане програма.

У сврху обележавања ове петогодишњице Канцеларија је припремила брошуру о успешним пројектима са носиоцима из Србије који су успешно реализовани у претходном периоду, као и промотивни видео о искуствима учесника овог програма.

Презентација о Програму у Србији 2013-2017 - Сања Атанасковић Опачић

Презентација о Програму у Хрватској - Маја Томичић

Брошура о Програму "Европа за грађане и грађанке"

Видео

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.