Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Одржана конференција "Направи промену - волонтирај!"

Данас је у Палати Србије одржана национална конференција “Направи промену – волонтирај!” поводом 5. децембра, Међунарондог дана волонтера и завршетка 2011. као Европске године волонтирања.


Конференцију је организовала Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, у сарадњи са Министарством рада и социјалне политике, Министарством омладине и спорта, Грађанским иницијативама, Младим истраживачима Србије и УНИЦЕФ-ом.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић  отворио је конференцију и истакао да је волонтирање од огромног значаја за појединца и државу у целини и да треба радити на проширењу капацитета волонтерских организација и посебно јачању свести људи.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и директорка Уницефа у нашој земљи Јудита Рајхенберг поручили су данас да је волонтирање непроцењива вредност у сваком друштву и да је његова суштина у добротворности и даривању без надокнаде. Услуге волонтера "ужива" и делегација ЕУ у Србији, којој помажу у промовисању европских вредности, истакао је Дежер на конференцији "Направи промену - волонтирај" организованој на Међународни дан волонтера, којој су присуствовали председник Србије Борис Тадић и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Председник Србије Борис Тадић заложио се данас за промовисање волонтерског рада, донорства органа и свих других активности које представљају давање, јер је, како је рекао, то суштинска разлика у односу на друштва у којима се само узима. Обраћајући се учесницима конференције "Направи промену - волонтирај", Тадић је рекао да свет може да се промени само ако постоје људи добре воље који манифестују своју енергију и вољу да помогну другима.

Национална конференција о промоцији 5. децембра - Међународног дана волонтера и Европске године волонтерства 2011. године треба да развије свест о вредности и значају волонтерства и обезбеди подршку иницијативама промовисања солидарности међу свим друштвеним групама. Предвиђени циљеви конференције су побољшање видљивости волонтерских активности које се спроводе у Републици Србији и које промовишу активно грађанство, јачање социјалне кохезије и развој демократије.

Након завршетка уводног дела конференције, учесници су се поделили у три радне групе од којих је Марко Стојановић из Програма за младе Грађанских иницијатива, заједно са представницама Министарства рада и социјалне политике модерирао дискусију о Закону о волонтирању.

Изазови у процесу волонтирања били су тема радне групе коју су водили представници/е Младих истраживача Србије док су док су промоција и подршка волонтирању били тема радне групе којом су модерирали представници/е Министарства омладине и спорта.

У оквиру дискусије о Закону о волонтирању, представљен је и „Водич о примени Закона о волонтирању"ког су Грађанске иницијативе и Европски центар за непрофитно право, објавили уз подршку Британске амбасаде у Београду, УСАИД-а и ИСЦ-а у оквиру програма „Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва".

Различитим предлозима и решењима, овај водич помаже организаторима волонтирања да наставе да обављају волонтерске активности, без непотребних трошкова који могу настати због погрешног разумевања и примене делова Закона о волонтирању који у великој мери компликује и отежава организовање волонтирања због бројних административних процедура.

Извор изјава: ТАНЈУГ

[gallery link="file" columns="2"]
Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.