Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Одржана прва презентација Програма "Европа за грађане и грађанке" у 2020. години

У петак, 17. јануара 2020. године у просторијама ЕУ инфо центра у Београду организовано је прво представљање ЕУ програма „Европа за грађане и грађанке“ у 2020. години.

Преко 50 представника организација цивилног друштва и различитих институција имало је прилику да се упозна са позивима за подношење предлога пројеката који су тренутно отворени и добије више информација о поступку пријаве.

Сања Атанасковић Опачић, руководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције, упознала је присутне са општим и специфичним циљевима Програма, његовом структуром и свим потребним техничким информацијама везаним за процес аплицирања.

У другом делу инфо сесије, на панелу који је модерирао Данило Родић из Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, учесници су се упознали са неким од пројеката који су одобрени у оквиру Програма у претходној години и добили директне информације и савете од својих колега о самом процесу аплицирања. Ноа Тристер из удружења "Учитељ незналица и његови комитети", Горана Ћургус из "Музичко театарско оперска организација МОТО" и Иван Деспотовић из Удружења грађана "Либеро" успели су да приближе активности које се финансирају из овог Програма кроз представљање пројеката одобрених у оквиру Европског сећања и мера Мреже градова и Братимљење градова, али што је још значајније да пренесу своје искуство у процесу аплицирања, тражењу партнера и самом спровођењу пројеката.

Коначно, Канцеларија је и на овој инфо сесији наставила успешну сарадњу са ЕУ пројектом „Подршка учествовању у ЕУ програмима“. Мила Маринковић, експерт на пројекту представила је основне активности овог пројекта 2020. години које ће се у највећој мери односити на јачање капацитета потенцијалних корисника за писање пројеката и веће коришћење средстава из ЕУ програма.

Овим путем подсећамо да организације које желе да буду партнери на неком од пројеката или им недостају партнери за пројекат који припремају могу да попуне образац за тражење партнера и пошаљу га на адресу sanja.atanaskovic@civilnodrustvo.gov.rs, а који ће Канцеларија проследити свим земљама које учествују у Програму.

Такође подсећамо и да је Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом у 2018. години израдила брошуру „Како Европу чинимо бољом за њене грађане“, где се такође можете упознати за неким од пројеката који су одобрени са носиоцима из Србије, али да вам у припреми пројеката поред Програмског водича може помоћи и мапа са листом до сада одобрених пројеката на EACEA сајту.

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, као национална контакт тачка за Програм стоји на располагању свим заинтересованим учесницима за детаљније консултације на тему отворених позива.

У наставку преузмите:

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.