Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Одржан пети округли сто о променама Устава (правосуђе) у Новом Саду

У Новом Саду је јуче одржана пета јавна дебата на тему измена Устава у делу који се односи на правосуђе, у организацији Министарства правде и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Помоћник министра правде, Чедомир Бацковић најавио је том приликом да ће ресорно министарство до краја године изаћи са предлогом решења. Бацковић је на скупу изразио задовољство одржаним округлим столовима, којих је, како је подсетио, било пет до сада.

Према његовим речима, јавна расправа има за циљ да се из богатства различитости дође до решења која ће бити у складу са највишим европским стандардима.

"Очекујем да по завршетку серије округлих столова, а на основу онога што смо чули од стручне јавности, у складу са европским стандардима и стандардима Венецијанске комисије направимо почетну радну верзију текста промена Устава", нагласио је Бацковић, који је и шеф преговарачке групе за Поглавље 23.

Он је одбацио примедбе појединих стручних удружења и организација о начину на који је спроведена досадашња дебата и недостатку текста о којем би се расправљало, наводећи да би Министарство правде у случају да је изашло са готовим текстом уставних промена било оптужено за наметање мишљења.

Државни секретар Министарства правде Мирко Чикириз указао је на то да је тема округлог стола у Новом Саду, где се разговарало о изворима права и судској пракси, веома битна, пре свега како би се побољшала правна сигурност грађана.

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији Тања Мишчевић истакла је да су досадашњи округли столови организовани са намером да се разговара о елементима који чине основу независности правосуђа, при чему ће тај процес резултирати текстом предлога уставних амандмана који ће бити посебна тема за дебату.

Мишчевић је, указавши на то да нећемо успети да до краја 2017. године променимо Устав, подвукла да је квалитет свакако важнији од рока.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић подсетио је на то да су организације цивилног друштва, стручне организације и удружења, као и остали заинтересовани за тему промене Устава, имали прилике да и у писменој форми доставе своје предлоге.

Степановић је најавио да ће до краја консултативног процеса бити одржан још један округли сто у Београду.


Видео материјал можете преузети на сајту www.infobiro.tv

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.