Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Одржан седми Форум цивилног друштва Западног Балкана

У организацији Економског и социјалног комитета (European Economic and Social Committee – EESC), а уз подршку Европске комисије и Савета за регионалну сарадњу (Regional Cooperation Council - RCC) у Тирани је, 16. и 17. априла 2019. године, одржан седми по реду Форум цивилног друштва Западног Балкана. Одржан претходни пут 2017. године, овогодишњи дводневни форум окупио је више од 180 представника синдиката, послодаваца и организација цивилног друштва из Европске уније и Западног Балкана, као и представнике институција у региону, инситуција Уније и међународних организација.

Форум се фокусирао на низ важних и врло актуелних тема значајних за цивилно друштво и међусекторски дијалог као што су улога социјалних партнера и организација цивилног друштва у промовисању регионалне сарадње (трговина и инвестиције, повезивање и међуљудски односи), стање социјалног дијалога, као и питање цивилног дијалога и омогућавања простора за грађанско, а посебно деловање цивилног друштва, на Западном Балкану. Поред тога, учесници су разматрали и питање односа на релацији Европска унија-Западни Балкан, тренутног стања и правце у којима би се ти односи могли развијати у будућности.

Форум је завршен усвајањем Декларације којом је упућен позив наредној Европској комисији да се, упркос бројним изазовима с којима се Унија суочава, политика проширења на Западни Балкан задржи као један од приоритета у у наредном периоду у обостраном интересу региона и саме Европске уније. Учесници су позвали ЕУ и њене државе чланице да допринесу трансформацији Западног Балкана и да повећају финансијску подршку регионалним пројектима усмереним на помирење, јачање социјалног и дијалога са цивилним друштвом, као и на побољшање економске и социјалне усклађености са Европском унијом, што би на крају требало да допринесе користима по грађане региона. Коначно, посебан део Декларације посвећен је улози и сарадњи влада са организацијама цивилног друштва и стварању адсекватног и повољног окружења за развој међусекторских односа и одрживост самог цивилног друштва.

Канцеларију је на Форуму представљао Данило Родић из Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва.

Завршну Декларацију на жељеном језику можете преузети ОВДЕ.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.