Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Отворен позив за подношење пројеката у оквиру програма „Европа за грађане и грађанке”

Обавештавамо све заинтересоване да је oтворен нови позив за подношење пројеката у оквиру програма „Европа за грађане и грађанке”. У овом позиву можете аплицирати за све мере програма, а позив се затвара 1. марта 2018. године у 12 часова (подне).

У оквиру првог поглавља програма „Европско сећање” следећи приоритети су у фокусу за 2018. годину:

  • Цивилно друштво и грађанско учешће у тоталитарним режимима
  • Демократска транзиција и приступање ЕУ
  • Антисемитизам, антициганизам, ксенофобија, хомофобија и други облици нетолеранције – лекције за савремени тренутак
  • Комеморација и обележавање значајних историјских догађаја из скорашње европске историје
1918. Крај Првог светског рата

1938/1939 Почетак Другог светског рата

1948. Почетак Хладног рата

1948. Хашка конференција и интеграција Европе

1968. Студенстки протести и покрети за грађанска права, инвазија на Чехословачку.[1]

У оквиру другог поглавља „Демократски ангажман и грађанско учешће” (мере Братимљење градова, Мреже градова и Пројекти организација цивилног друштва) следећи приоритети су у фокусу за 2018. годину:

  • Дебата о будућности Европе и евроскептицизму, екстремизму и расизму у Европи
  • Промовисање солидарности у времену кризе
  • Подстицање међукултурног дијалога, међусобног разумевања и борбе против стигматизације миграната и мањинских група
  • Европска година културног наслеђа 2018.

Укупан буџет овог позива је 16,3 милиона евра, од чега 3,7 милиона за пројекте у оквиру првог поглавља, а 12,6 милиона за пројекте у оквиру другог поглавља.

Скрећемо пажњу да пре припреме апликације обавезно пажљиво погледате нови Програмски водич, као и сајт EACEA. Нови Програмски водич садржи и обавештење о могућностима за учешће актера из Велике Британије, као и назнаку у вези са учешћем у ЕФЦ пројектима волонтера из Европских снага солидарности(European Solidarity Corps)– учешће волонтера је примарно предвиђено у пројектима у оквиру поглавља Европско сећање и мере Пројекти организација цивилног друштва, иако није обавезно.

Текст позива

[1] Током 2018. године могуће је поднети и пројектне идеје које се односе на догађаје чије је обележавање планирано за 2019. и 2020. годину. Више о историјским догађајима који су предвиђени за обележавање: https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.