Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Партнерство цивилног и јавног сектора у области борбе против дрога

Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије потписала је 10. јануара 2018. године Меморандум о сарадњи са 11 организација цивилног друштва (ОЦД) које делују у области супротстављања дрогама, у оквиру кога су предвиђене заједничке активности у борби против наркоманије.

Директор Канцеларије за борбу против дрога Милан Пекић истакао је том приликом да су организације цивилног друштва током свог рада већ ушле у ту проблематику и имају лакши приступ крајњим корисницима и људима који имају проблем са дрогама.

То је шанса да преко ОЦД спроводимо планове и програме које Србија доноси – од превенције до лечења и смањења штете оним људима који су у проблему са дрогама, рекао је он, најавивши превентивну едукацију, која је неопходна како би се подигла свест о штетности наркотика.

Пекић је подсетио на то да су Национална стратегија за борбу против дрога 2014-2021. године и пратећи акциони план предвидели да ОЦД имају активнију улогу у њеном спровођењу и супротстављању последицама које наступају употребом наркотика.

Он је нагласио да Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" води евиденцију, по којој постоји око 30.000 евидентираних зависника, а процена је да постоји још око 20.000, те да укупно у нашој земљи има око 50.000 зависника од дроге.

Небојша Ђурасовић рекао је да се Удружење Превент већ 13 година активно бави борбом против болести зависности, уз напомену да озваничавање сарадње са Канцеларијом за борбу против дрога за њих представља велики корак, али и препознавање рада и могућност заједничког наступа на овом пољу.

Меморандум о сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога потписала су удружења: Нова плус, Излазак, Мрежа за политике према дрогама Југоисточне Европе, РЕ генерација, Превент, Дуга, Јазас из Пожаревца, као и из Новог Сада, Кокоро и Земља живих.

Потписивање Меморандума представља финалну активност након доношења коначне Одлуке о избору организација која је донета на основу јавног позива и процедуре спроведене уз подршку Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.