Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Представљен Извештај о напретку Србије за 2019. годину

Извeштaj Eврoпскe кoмисиje o нaпрeтку Републике Србије нa путу кa члaнству Eврoпскoj униjи за 2019. годину прeдстaвљeн je у среду, 29. маја 2019. године у присуству председнице Владе Ане Брнабић, министарске за европске интеграције Јадранке Јоксимовић и шефа Дeлeгaциje EУ у Србиjи Сeма Фaбриција.

Извeштaj прeпoзнaje нaпрeдaк прe свeгa у eкoнoмиjи и регионалној сарадњи, aли наглашава потребу за даљим реформама посебно у владавини права и унапређењу медијских слобода, као и у погледу даље нормализације односа са привременим институцијама у Приштини.

У оквиру разматрања политичких критеријума, Извештај обухвата и одељак о окружењу за деловање цивилног друштва и сарадњи цивилног и јавног сектора у реформским процесима и процесу европских интеграција.

Европска комисија је у Извештају истакла да "није постигнут напредак у успостављању подстицајног окружења за развој и финансирање цивилног друштва", те да су "потребни даљи напори како би се осигурала системска сарадња између владе и цивилног друштва".

Извештај је препознао посвећеност цивилног друштва подизању свести о грађанским и политичким правима и успостављање новог правног оквира за учешће јавности у процесима одлучивања, али је поновио потребу за доношењем кровног стратешког документа у овој области и формирањем саветодавног тела Владе за сарадњу са цивилним друштвом. Такође, наведено је да критеријуми за финансијску подршку организацијама цивилног друштва требају бити боље дефинисани и имплементирани како би се осигурала што већа транспарентност, посебно на локалном нивоу, те да је потребно ублажити реторику према цивилном друштву.

Канцеларија овим путем изражава своју пуну опредељеност у правцу даљих реформи у оквиру мандата који јој је поверен и позива органе јавне управе, цивилно друштво и медије да кроз дијалог и партнерски однос размотре и спроведу изнете препоруке у самом извештају и тиме отворе пут системској сарадњи која је предуслов за остваривање напретка у наредном периоду.

Извештај о напретку Србије за 2019. годину можете преузети ОВДЕ .

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.