Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

САОПШТЕЊЕ: Партнерством са цивилним друштвом до ефикасне подршке грађанима и грађанкама у условима ванредног стања

Имајући у виду досадашње активности и успостављене процедуре, али и поједине случајеве на локалном нивоу који су изазвали пажњу јавности, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом позива јединице локалне самоуправе и њихове кризне штабове да у условима ванредног стања и борбе против ширења заразе коронавирусом своје односе и сарадњу са удружењима и другим организацијама цивилног друштва базирају на принципу партнерства и водећи рачуна о свим мерама превенције и заштите у ангажовању представника цивилног друштва у заједничким активностима.

У складу са претходним, сугеришемо локалним самоуправама и организацијама цивилног друштва које делују у локалним заједницама да међусобно сарађују и координирају своје активности водећи се у свему мерама и одлукама Владе Републике Србије, централних кризних штабова и препорукама надлежних органа.

У том смислу, посебно истичемо процедуру коју је Влада Републике Србије успоставила за потребе подршке посебно угроженим категоријама грађана и грађанки уводећи дозволе за кретање у време полицијског часа за пружаоце услуга помоћи у кући и персоналне асистенције, као и посебну платформу за регистрацију волонтера, као потенцијалне механизме који омогућавају деловање цивилног друштва у условима ванредног стања.

Такође, овим путем подсећамо да је у постојећим околностима у којима се сви суочавамо са озбиљним изазовима опасним по живот и здравље, цивилно друштво, као и у ранијим сличним ситуацијама, у границама сопствених могућности ставило своје капацитете на располагање и показало спремност да допринесе што лакшем превазилажењу тренутне ситуације, те позивамо на њихово препознавање и укључивање.

Канцеларија у потпуности стоји на располагању како локалним самоуправама и другим државним органима, тако и цивилном друштву за све активности из свог делокруга које би биле у интересу заштите наших грађана и грађанки.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.