Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Састанак контакт тачака за програм „Европа за грађане и грађанке”

Годишњи састанак контакт тачака за ЕУ програм „Европа за грађане и грађанке” (EFC) одржан је 20. и 21. марта 2017. године, у Бриселу, Белгија. Састанку су присуствовали представници већине контакт тачака за програм EFC, представници Европске комисије и Извршна агенција за образовне, aудиo-визуeлнe и културнe пoлитикe (EACEA). Састанак су отворили директор EACEA Брајан Холмс и шеф јединице задужене за програм EFC Жил Пелајо, који је активно учествовао у оба радна дана.

Током састанка је представљена нова иницијатива Европске комисије European Solidarity Corps(ESC), чији је циљ укључивање волонтера у што више активности на ЕУ нивоу. Путем сајта за регистрацију заинтересованих волонтера до сада се већ пријавило 20.000 младих људи из целе ЕУ (18-30 година). Србија нема могућност учешћа у овој иницијативи, тј. наши млади се не могу пријављивати, али иницијатива може бити промовисана кроз укључивање ESC волонтера у EFC пројекте. Такође, постоји могућност да се у некој наредној фази иницијатива отвори и за учеснике из Србије. EFC пројекти који буду укључивали ESC волонтере имаће додатну вредност приликом евалуације, мада за сада носиоци неће добијати додатна средства за ангажовање волонтера. У оквиру мартовског позива за подношење пројеката, 40% поднетих пројеката у оквиру мера Европско сећање и Пројекти ОЦД планира да укључи ESC волонтере, а највише оваквих пројеката стигло је из Шпаније, Италије, Грчке, Мађарске, Бугарске…

На састанку се дискутовало и о прелиминарним резултатима средњорочне евалуације програма и извештају Европског парламента о спровођењу програма EFC. Представљен је и EU Citizenship Report за 2017. годину. Према налазима извештаја, грађани ЕУ као највећу тековину ЕУ виде слободу кретања. Европска комисија планирала је за 2017. и 2018. годину кампању подизања свести о правима грађанства, а за 2018. годину кампању промовисања примера добре праксе како би се подигла излазност на изборе за ЕП. За 2017. годину је планирана и кампања против насиља над женама и дискриминације ЛГБТ популације.

Током другог радног дана учесници су имали прилику да на интерактиван начин формулишу идеје за унапређење улоге контакт тачака у будућности, промовисање програма, унапређење његових резултата и евалуацију рада самих контакт тачака. Представљени су примери добрих пракси рада контакт тачака у областима привлачења нових апликаната, онлајн промоције програма и успостављања партнерстава. Говорило се и о позиву за оперативне грантове, који ће бити расписан у другој половини године.

EU Citizenship Report 2017

Средњорочна евалуација програма ЕФЦ

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.