Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Светски дан невладиних организација

Поводом Светског дана невладиних организација, 27. фебруара 2017. године, Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је следеће:

На Светски дан НВО, славимо изузетну улогу коју цивилно друштво има у осигурању поштовања људских права.

Обележавање овог дана је сада важније него икада, јер живимо у тешким временима за НВО и за цивилно друштво широм света, а простор за бранитеље људских права се смањује.

Организације цивилног друштва представљају глас оних који се често не чују. Имају храбрости да се супротставе неправди, чак и ако понекад то носи ризике за њих саме.

Европска унија ће се и даље залагати за отворено и подстицајно окружење за цивилно друштво, у Европи и партнерским земљама. Дуплираћемо напоре да заштитимо демократски простор на свим нивоима и наставићемо да подржавамо непроцењив рад организација цивилног друштва и сарађујемо са њима широм света. НВО играју централну улогу у инструментима екстерног финансирања Европске уније,помажући у њиховом обликовању, имплементирању и мониторингу. Наша годишња подршка вредна 2 милијарде евра представља 73% светске подршке локалним организацијама цивилног друштва у партнерским земљама.Тиме је ЕУ водећи донатор који подржава локално цивилно друштво, широм света. Зато што треба да улажемо у људска права,у рад цивилног друштва и гарантујемо основне слободе како би се постигла одржива безбедност.

Европска унија са поносом води највећи светски програм заштите бранитеља људских права у оквиру Европског инструмента за демократију и људска права. У протеклих 18 месеци доделили смо 338 ургентних грантова како би пружили подршку бранитељима људских права у 64 земље. Јер, без рада цивилног друштва, рад Европске уније неће бити ефикасан.

Европска унија никада неће напустити браниоце људских права и организације цивилног друштва: то је највредније партнерство на које можемо да се ослонимо како бисмо заштитили права и изградили могућности. Заједно.

Извор: European Union official website

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.