Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Учешће организација цивилног друштва у реформи сектора безбедности

Мисија ОЕБС-а у Србији организовала је у Нишу од 11. до 13. маја 2017. године панел дискусију о учешћу цивилног друштва у процесу реформе сектора безбедности.

Представници Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а на почетку скупа су представили своју подршку цивилном сектору у претходном периоду, као и планове за предстојећи период, који укључују и остваривање јаче сарадње међу различитим актерима чије пројекте и активности подржава Мисија.

Представница Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Марина Тадић говорила је о планирању и стварању подстицајног окружења за развој цивилног друштва, као и учешћу цивилног друштва у изради и спровођењу јавних политика. У својој презентацији посебно се осврнула на процес припреме другог Националног акционог плана за спровођење Резолуције СБ УН „Жене, мир и безбедност”, као пример добре праксе у сарадњи јавне управе и цивилног друштва у припреми прописа. Овај консултативни процес током 2016. године подржала је и Мисија ОЕБС-а у Србији.

Организације цивилног друштва, које су током 2016. године спроводиле пројекте подржане од стране Мисије ОЕБС-а, представиле су своје активности и постигнуте резултате. Међу учесницима су биле организације Београдски центар за безбедносну политику, Пешчаник, Зрењанински едукативни центар, КОМ 018, Шанса, Центар за истраживање јавних политика, Асоцијација Дуга.

Међу учесницима панел дискусије били су и представници Повереника за заштиту равноправности, као и студенти стипендисти Мисије ОЕБС-а у Србији.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.