Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

У Крагујевцу одржана јавна дебата о изменама Устава у области правосуђа

У згради правосудних органа у Крагујевцу 26. септембра 2017. године одржан је трећи округли сто у оквиру јавне дебате о изменама Устава Србије у области правосуђа, а учесници су разговарали о надлежностима Високог савета судства и Државног већа тужилаца.

Округли сто организовали су Министарство правде и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије, чији су представници истакли да је дебата о променама Устава Србије инклузиван и транспарентан процес, чији је циљ да заинтересована јавност изнесе своје предлоге за промену највишег правног акта у земљи.

Државни секретар у Министарству правде Мирко Чикириз истакао је да је жеља министарства и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом да се чују ставови представника струке и стручних удружења, организација цивилног сектора и других о томе шта је неопходно да се мења у Уставу Србије.

Помоћник министра правде и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је да је тема округлог стола у Крагујевцу изабрана како би се пре дебате о томе ко треба да чини ВСС и ВКС разговарало о надлежностима та два органа.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије Жарко Степановић подсетио је да су у досадашњој дебати о променама Устава у области правосуђа одржана два округла стола у Београду, а да се поред данашњег у Крагујевцу планирају и округли столови у Нишу и Новом Саду у октобру и на крају процеса завршни округли сто у Београду.

Он је подсетио да су организације цивилног друштва имале прилику да до 1. јула Министарству правде доставе писане предлоге за промену Устава у области правосуђа , да се у међувремену у процес укључила и шира јавност, те да је до сада стигло укупно 20 предлога.

На округлом столу у Крагујевцу мишљења о променама Устава у области правосуђа изнели су представници Високог савета судства, Удружења судија прекршајних судова, Синдиката правосуђа Србије, организација цивилног друштва и других заинтересованих актера.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.