Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Финалне консултације поводом израде Предлога уредбе о финансирању удружења

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и Грађанске иницијативе организовали су 14. децембра 2017. године у Београду, у Кући људских права и демократије, консултативни састанак са организацијама цивилног друштва и другим заинтересованим актерима на тему измена и допуна Уредбе о средствима за за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења.

Састанку је присуствовало близу сто представника организација цивилног друштва, органа државне управе, међународних организација и других релевантних актера заинтересованих за финансирање организација цивилног друштва из буџета Републике Србије.

Отварајући састанак, Ивана Антић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе, рекла је да је тежња Министарства државне управе и локалне самоуправе да у припрему прописа укључи најширу јавност, јер је циљ да се у инклузивном процесу, конструктивним дијалогом дође до најбољих решења.

Жарко Степановић, в.д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, подсетио је да је једна од првих активности Канцеларије по њеном оснивању било учешће у изради Уредбе чије су измене биле теме састанка, као и да је по њеном усвајању Канцеларија у два наврата иницирала додатне измене и допуне.

„Посебно значајан сегмент рада Канцеларије је да пружа подршку органима државне управе и јединицама локалне самоуправе за разумевање значаја транспарентног финансирања организација цивилног друштва. То подразумева актуелну регулативу којом се уређује ова област, али и конкретно спровођење процедуре јавног конкурса, као транспарентног поступка доделе буџетских средстава организацијама цивилног друштва“, рекао је Степановић говорећи о улози и раду Канцеларије на унапређивању транспарентности финансирања организација из буџетских средстава.

Немања Ненадић из организације „Транспарентност Србија“ похвалио је процес рада на Уредби истакавши да је његова организација учествовала у свим фазама процеса консултација, те да је прихваћено приближно 40 процената сугестија датих са њихове стране, што је знатно већи проценат у односу на уобичајних 10 до 20 процената примедби које им се усвајају.

О правцима измена и допуне Уредбе, као и самом процесу консултација са организацијама цивилног друтва, који поред овог састанка обухвата и двонедељне online консултације одржане током септембра месеца 2017. године и састанак представника Министарства и Канцеларије са Грађанским иницијативама и Транспарентност Србија, говориле су Милена Бановић, шефица Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом, и Марија Џивџановић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Након поменутих излагања одржана је дискусија којом је, као и читавим састанком, модерирала Бојана Селаковић из Грађанских иницијатива.

Све заинтересоване организације могу још једном дати коментаре на Предлог уредбе који се налази у наставку, њиховим достављањем на имејл office@civilnodrustvo.gov.rs најкасније до 22. децембра 2017. године.

Предлог уредбе о финансирању удружења

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.