Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Job shadowing: Посета Уреду за удруге - националној контакт тачки за Програм "Европа за грађане и грађанке" у Републици Хрватској

У периоду од 16-17. децембра 2019. године представнице Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије - националне контакт тачке за програм Европа за грађане и грађанке у Републици Србији - посетиле су Уред за удруге Републике Хрватске који је хрватска национална контакт тачка за овај програм.

Током првог дана посете представнице Канцеларије имале су прилике да се упознају са начином рада својих колега из Уреда, мандатом Уреда, основним активностима и организационом структуром. У склопу job shadowing-а представљене су активности које Уред спроводи као национална контакт тачка за Програм Европа за грађане и грађанке, размењена су искуства и најбоље праксе у организовању инфо сесија и радионица, комуникацији са потенцијалним корисницима, сарадњи са корисницима Програма, праћењу и промовисању резултата учешћа у Програму и подстицању његове видљивости.

Колеге из Уреда такође су представиле и своја искуства у оквиру програмирања и имплементације пројеката у оквиру Европског социјалног фонда и других извора финансирања намењених организацијама цивилног друштва за чије управљење је надлежан Уред за удруге.

Након тога организована су два састанка са представницима организација цивилног друштва из Хрватке - Документа и ГОНГ, који су пренели своја искуства као директни корисници Програма Европа за грађане и грађанке, а пре аплицирања имали прилике да учествују на инфо сесијама и радионицама које је Уред организовао.

Другог дана посете представнице Канцеларије учествовале су на интерактивној радионици за развој пројектних идеја у оквиру позива Програма Европа за грађане и грађанке за 2020. годину коју је организовао Уредд за удруге. У првом делу радионице учесници су се кроз интерактивне вежбе упознали са структуром, циљевима и приоритетима Програма, док су у другом делу имали могућност да развију и унапреде своје пројектне идеје које планирају да пријаве на неки од позива у 2020. години.

На крају радионице Дијана Кузман Штаудингер из Представништва Европске комисије у Хрватској одржала је кратку презентацију петогодишњих приоритета новоизабране Европске комисије и рад Информационих центара Europe Direct (EDIC) који представљају мрежу центара за пружање информација о ЕУ у Хрватској.


Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.