Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Позив

Европа за грађане и грађане на Форуму Креативна Европа: Релације, моћ културне сарадње

Форум Креативна Европа 2019

РЕЛАЦИЈЕ - моћ културне сарадње

Нови Сад, 16-17. мај

Ниш, 30-31. мај

Београд, 7-8. новембар

Нове релације: познати и нови актери; познати и нови сусрети; позната и нова места, нови предлози; нови формати, нове везе; нова препознавања

Питање којим се овогодишњи Форум бави гласи: на који начин пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости. С идејом неопходности јачања сарадње и повезивања, Форум је организован кроз партнерства у три града (Нови Сад, Ниш, Београд) и подразумева хоризонталне начине учења, размене, укључивања и повезивања домаћих и иностраних професионалаца.

Програм Форума организован је у три блока, који ће се реализовати у сва три града: Критичко мишљење и медијска писменост, Партиципативно управљање у култури, Хоризонтално знање.

У времену преиспитивања модела будућег друштвеног функционисања нашег континента, препозната је неопходност даљег развијања демократких управљачких принципа, јачања аутономије доносилаца одлука у култури, као и капацитета за критичко мишљење и деловање. Биће речи о појмовима попут заједничко управљање, партиципација, локалне заједнице, ко-креација, те о увођењу партиципативних модела управљања у култури и биће предочени примери добре праксе (нпр. примена Фаро конвенције), те дефинисане смернице за увођење тих модела код нас.

Програм под називом Хоризонтално знање чине тренинзи домаћих и иностраних професионалаца у култури у областима релевантним за програм Креативна Европа (развој публике, нове технологије у култури, културни туризам и слично), као и peer-to-peer отворена платформа за размену знања и вештина међу професионалцима у култури. Овај сегмент програма биће организован на основу конкурса-позива професионалцима да предложе своје тренинге, радионице, програме.

У сва три града биће организоване презентације успешних пројеката у програм Креативна Европа из 2018 године, обуке за конкурисање на програм Креативна Европа, консултације о пројекнтим идејама, презентације различитих извора финансирања у култури, уметнички програми и коктели. У оквиру пратећег програма биће организовано формирање библиотеке електронских издања - публикација које се баве темом културне сарадње, а чији су издавачи домаће организације у култури. Будући да Нови Сад 2019. године носи титулу Oмладинске престонице Eвропе, посебан део програма биће посвећен преносу знања и вештина млади-за-младе.

У оба града представнице Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом ће представити и ЕУ Програм "Европа за грађане и грађанке", и тренутно отворен позив за предлоге пројеката.

Главни партнери Форума су Управа града Ниш, удружење Млади амбасадори Ниш, Фондација Нови Сад 2021, Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019 - ОПЕНС, ЕУ Инфо мрежа, Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом Владе РС и традиционално - Задужбина Илије М. Коларца.

Пријаве се врше путем линка одабиром места догађаја коме желите да присуствујете након чега ће се појавити нови линк за online пријаву.

Програм - Нови Сад, 16. мај 2019. године

Програм - Ниш, 30. мај 2019. године

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.