Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Позив

Представљање Извештаја о резултатима спровођења трећег Акционог плана за спровођење Партнерства за отворену управу у РС 2018-2020.

Грађанске иницијативе у сарадњи са партнерским организацијама цивилног друштва позивају вас на представљање кључних налаза о досадашњим резултатима спровођења трећег Акционог плана Партнерства за отворену управу у Републици Србији за период 2018-2020. године које ће се одржати у понедељак, 29. јула 2019. са почетком у 11 часова у Библиотеци Куће људских права, Кнеза Милоша 4.

Влада Републике Србије обавезала се да ће спровести низ мера у циљу унапређења интегритета, транспарентности, ефикасности и одговорности јавне власти, даље борбе против корупције, изградње поверења јавности, остваривања чвршће сарадње са организацијама цивилног друштва, омогућавања активног учешћа грађана у доношењу одлука, лакшег и бржег приступа информацијама, широј употреби нових технологија. Све те мере треба да доприносу делотворнијем и одговорнијем раду јавне власти, с једне стране, и пружању квалитетнијих услуга грађанима и привредним субјектима, с друге стране.

У протеклих 6 месеци, Грађанске иницијтиве и партнерске организације пратиле су колико је Влада у томе успела и покушале да одговоре на питања као што су:
 1. Да ли лако и колико брзо можете сазнати колико износе расходи Републике Србије?
 2. На који начин градови и општине обезбеђују и троше средства намењена заштити животне средине?
 3. На који начин покушавају да одговоре на изазове у борби против корупције?
 4. Да ли ћемо прве наредне изборе дочекати са ажурираним бирачким списком?
 5. Да ли је могуће да административни поступци са којима се грађани и привреда најчешће сусрећу буду једноставнији и јефтинији?
 6. Где пронаћи податке о буџету државних и локалних органа управе, јавним набавкама које они спроводе, потребним документима и условима за стицање неког социјалног права? Да ли се ти подаци редовно ажурирају?
 7. Како ћемо и од кога ћемо убудуће добијати информације од јавног значаја?
 8. Где је могуће пронаћи податке о планираним јавним конкурсима намењеним финансирању ОЦД, расписане конкурсе са свом конкурсном документацијом, резултате конкурса, основне податке о одробреним пројектима?
 9. Колико је заправо активних ОЦД? Каква је њихова структура, географска распрострањеност?
 10. Шта све можете сазнати уколико претражујете Регистар медија? А шта ипак не?
 11. Шта све држава треба да уради да би сарадња са ОЦД била чвршћа, а утицај грађана на доношење одлука већи?

На догађају ће говорити Љиљана Узелац из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Бојана Селаковић из Грађанских иницијатива, Данило Родић из Владине Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Тања Максић из БИРН-а, Иван Грујић, независни консултант и други чланови Радне групе.

За присуствовање догађају можете се пријавити слањем мејла нa dejana@gradjanske.org до петка, 26. јула до 17 часова.

Учесницима који нису из Београда биће надокнађени путни трошкови у висине цене повратне аутобуске карте (потребно је приложити карту или потврду о цени коштања).

Више информација о учешћу Републике Србије у Партнерству за отворену управу и важећем акционом плану који је предмет догађаја можете наћи ОВДЕ, а агенду догађаја можете преузети у наставку.
Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.