Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Стање у цивилном друштву у центру дијалога

Извор фотографије: http://www.centaronline.org/sr/dogadjaj/11982/dijalog-u-centru-civilno-drustvo-danas

У оквиру обележавања 25 година постојања и деловања Фондације "Центар за демократију", у Београду је 21. новембра 2019. године одржана дискусија "Цивилно друштво данас" као део платформе Дијалог у центру.

О стању у цивилном друштву, његовом значају и улози у друштвеним дешавањима и променима говорили су Наташа Вучковићиспред домаћина, Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност, Жарко Степановић, вд директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Снежана Павковић из Тимочког клуба и Владимир Симовић, представник Центра за политике еманципације.

Током разговора, Жарко Степановић подсетио је да је прошло десет година од доношења Закона о удружењима и нагласио да је важно стално наглашавати да је он донет управо на иницијативу цивилног сектора.

"Мислим да смо урадили једну добру ствар, донели смо закон који је либералан и који дан-данас омогућава лако и брзо регистровање организација. Само годину дана касније добијамо и Закон о задужбинама и фондацијама, а Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом започиње са радом 2011. године, као служба Владе, такође на иницијативу организација цивилног друштва.“

Говорећи о раду Канцеларије, истекао је да је она задужена да "отвара" сарадњу и дијалог различитих државних органа са цивилним друштвом по различитим питањима, а "можда и највише по оном да се унапреди димензија партиципативне демократије, односно учешћа грађана и цивилног сектора у доношењу одлука и обликовању јавних политика.“ Степановић је истакао и да Канцеларија настоји да редовно покреће нове иницијативе, како би се побољшао дијалог цивилног друштва и државе, те да је ове године урађена компаративна анализа још једног механизма за сарадњу цивилног друштва и државе који би олакшао комуникацију и подстакао дијалог органа јавне валсти са цивилним друштвом. У питању је анализа функционисања владиних савет за сарадњу са цивилним друштвом, пре свега у региону, како би се на основу њихове праксе предузели даљи кораци на развоју институционалног оквира у Србији.

"Добро је што је у међувремену основан Савет за филантропију и што даје резултате. Мислим да је то једно добро место за разговор и сарадњу“, закључио је Степановић.

Сви панелисти сагласили су се да цивилно друштво представља важног актера у очувању демократије, промоцији дијалога и брану од јачања десног екстремизма.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Europe for Citizens

Реконструкцију сајта омогућио пројекат Европа за грађане и грађанке.

The reconstruction of the site was made possible by the Europe for Citizens project.