Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Poziv

Novi izazovi otvorenih podataka (prijave do 7. maja 2019. godine)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu objavljuje Javni poziv u vidu izazova za predlaganje inovativnih ideja, a na osnovu podataka koje nude javne institucije i organizacije, dostupnih na Portalu otvorenih podataka (www.data.gov.rs).

Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća, da se prijave i ponude inovativna rešenja za različite društvene probleme, kako bi odluke bile donošene na osnovu podataka i informacija, a građani Srbije imali priliku da koriste inovativne usluge. Pored dostupnih otvorenih podataka, ohrabrujemo sve zainteresovane za razmotre prikupljanje i otvaranje novih podataka, ili kombinovanje postojećih otvorenih podataka sa podacima prikupljenim od korisnika (eng. eng. crowdsourcing data collection).

Raspisana su tri izazova:

  1. Životna sredina i mi, u cilju podizanja svesti šire javnosti o različitim vrstama zagađenja, prikupljanju novih podataka od strane građana ili boljem korišćenju postojećih podataka,
  2. Informisanost i učešće građana, u cilju približavanja oblasti rada pravde, kulture ili civilnog društva široj javnosti kroz otvorene podatke i pospešivanja informisanosti i/ili učešće građana u nekoj od ovih oblasti,
  3. Otvoreni podaci za biznis, u cilju korišćenja postojećih podataka i prikupljanja novih koji će omogućiti korist od otvorenih podataka privredi, kreirati nove biznis modele ili konkretnu biznis ideju koja je bazirana na slobodnom softveru.

Biće nagrađene tri ideje, za svaki izazov po jedna. Podrška za razvoj pojedinačnog rešenja može da iznosi maksimalno 10.000 američkih dolara. Konačni iznos sredstava će biti dogovoren između pobednika izazova i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, u zavisnosti od kompleksnosti rešenja i procenjene tržišne vrednosti.

Više o pravilima učešća pronađite u tekstu Izazova otvorenih podataka. Tekst izazova preuzmite ovde.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

Rok za prijavu ideje je 07.05.2019. godine u ponoć.

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.