Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Vest

„Evropa za građane i građanke”: rezultati septembarskog poziva za Bratimljenje gradova i Mreže gradova

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom dobila je obaveštenje o rezultatima selekcije u okviru programa „Evropa za građane i građanke” za mere Bratimljenje gradova i Mreže gradova. Ovo su rezultati za predloge projekata podnete u pozivu okončanom 3. septembra 2018. godine. Ono što je zanimljivo jeste da će korisnici iz svih 34 država koje učestvuju u ovom programu učestvovati, bilo kao nosioci ili partneri, u sprovođenju odobrenih projekata u obe mere.

U okviru mere 2.1. Bratimljenje gradova podneto je ukupno 292 predloga projekata iz 27 država, a odobreno je 118 projekata.

Od 6 projekta sa nosiocima iz Srbije odobren je projekat udruženja građana „Libero” iz Beograda, pod nazivom „sELECT EU“ u iznosu od 25 000 evra.

Istovremeno, akteri iz Srbije učestvovaće u partnerskom statusu na 16 podržanih projekata čiji su nosioci iz Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Grčke.

Među ovim domaćim akterima su: selo Nikinci (partner na tri odobrena projekta), mesna zajednica Martonoš (partner na dva odobrena projekta), Udruženje mladih entuzijasta iz Kragujevca, Kulturno-umetničko društvo Sladkovič, Turistička organizacija Sremske Mitrovice, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec – Tavankut, udruženje Dunav 1245 iz Sremskih Karlovaca, opština Bečej, Kulturno društvo "Adi Endre" iz Tornjoša (na dva projekta), Destinacija menadžment organizacija iz Kanjiže, mesna zajednica Mali Iđoš i opština Aleksinac.

U okviru mere 2.2. Mreže gradova podnet je ukupno 141 predlog projekta iz 25 država učesnica u Programu, a odobreno je ukupno 16 projekata.

Od 5 podnetih predloga projekata sa nosiocima iz Srbije nije odobren nijedan projekat ali će 2 organizacije učestvovati u partnerskom statusu na 3 podržana projekta čiji su nosioci iz Italije i Portugalije -opština Čajetina (na dva odobrena projekta) i CET platforma.

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.