Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Vest

Međunarodna nedelja civilnog društva 2019: Moć zajedništva

Civilno društvo celog sveta okupilo se u Beogradu da ojača “Moć zajedništva”. Međunarodna nedelja civilnog društva (ICSW), koja je održana od 8. do 12. aprila 2019. godine u Domu omladine Beograda, predstavlja ključno globalno okupljanje oko 1000 lidera civilnog društva, aktivista i zainteresovanih građana iz različitih sektora i regiona sveta u potrazi za zajedničkim rešenjima za globalne izazove. Po prvi put u više od 20 godina organizovanja ovog međunarodnog okupljanja, CIVICUS je u partnerstvu sa Građanskim inicijativama održao svoj vodeći događaj u Evropi.

Ovogodišnja tema – „Moć zajedništva“ – istražuje kako ljudi i organizacije širom sveta mogu i još uvek rade zajedno kako bi omogućili i zaštitili prostor za građansku akciju, u svetu u kojem globalne transformacije preoblikuju funkcionisanje civilnog društva.

ICSW program je uključio najmanje 30 sesija na teme koje se kreću od sužavanja slobode medija, hitnu pomoć organizacijama koje su pod napadima, povećanje odgovornosti civilnog društva, uz razne partnerske događaje, kao i obraćanja istaknutih govornika. Iz svoje mreže koja broji više od 7.000 članova u 175 zemalja i regionalnog prisustva, CIVICUS i Građanske inicijative uključili su više od 30 organizacija partnera i niz istaknutih, inspirativnih govornika kako bi podelili svoja iskustva sa delegatima.

Prilikom otvaranja Nedelje civilnog društva 8. aprila 2019. godine, učesnicima se obratio v.d. direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Žarko Stepanović koji je govorio o ulozi Kancelarije u podsticanju saradnje organa javne uprave i organizacija civilnog društva, ali i značaju Agende 2030. kao prioriteta i mape puta za smanjenje nejednakosti u svim oblastima.

U drugom delu konferencije, istog dana, prilikom prijema Žarko Stepanović je se obratio učesnicima u ime predsednice Vlade, Ane Brnabić. Istakao je da su Vlada Srbije i premijerka od početka pružili podršku organizaciji događaja i da su pokazali da su otvoreni za saradnju s civilnim sektorom.

„Napomenuo bih da je prethodne godine Vlada radila na unapređenju pravnog okvira za učešće građana i OCD u procesu donošenja propisa i javnih politika, a u narednom periodu nas očekuje intenzivan rad na implementaciji,“ rekao je Stepanović.

Evropska unija podržava ulogu civilnog društva širom sveta, pa i u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, to je deo naše zajedničke politike, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva. Građansko društvo je važan igrač u stvaranju dobre uprave, ono svojim pritiskom institucije čine odgovornim, a to je prostor za više demokratije, istakao je ambasador.

„Mislim da je ovaj događaj velika čast. Moramo da istaknemo da je Srbija domaćin ovog sastanka globalne alijanse organizacija građanskog društva i čestitam na tome i organizaciji CIVICUS i Građanskim inicijativama. Mislim da bi moto ovog okupljanja trebalo da bude rad na zajedničkim rešenjima,“ kaže Fabrici.

Dodaje i da je mnogo oblasti u kojima postoji odlična saradnja EU i civilnog društva u Srbiji, poput zaštite životne sredine, istraživačkog novinarstva ili prava manjinskih grupa.

Apsolutno nema sumnje da moja zemlja, Kraljevina Holandija, stoji i stajaće snažno na strani civilnog društva širom sveta, poručuje holandski ambasador u Beogradu Henk van den Dol. Podršku građanskim inicijativima dao je ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kajl Skot.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da civilno društvo predstavlja “pravi motor reformi”, bilo da je reč o bezbednosti, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina ili osnaživanju žena.

„Jedini način da civilno društvo u potpunosti igra svoju nadzornu i ulogu motora u reformama da to čini zajedno,“ tvrdi on.

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.