Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Vest

Saopštenje: Svetski dan nevladinih organizacija 2019. godine

Povodom Svetskog dana nevladinih organizacija, 27. februara 2019. godine, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom podseća javnost na izuzetno važnu ulogu civilnog društva u društvenom i političkom životu svake zajednice, a posebno u sprovođenju reformskih procesa i njihovom praćenju.

Demonstrirajući slobodu udruživanja, kao jedno od temeljnih načela savremene demokratije, civilno društvo direktno okuplja i predstavlja građane i građanke i omogućava njihovo kontinuirano učešće u svim pitanjima od značaja za zajednicu u kojoj žive. Polazeći od njihovog praktičnog znanja i iskustva, organizacije civilnog društva posebno su značajan partner organima vlasti u identifikovanju društvenih problema i pronalaženju odgovora na njih, te ovim putem Kancelarija snažno promoviše i podstiče dalje unapređenje međusektorske saradnje, posebno u oblasti kreiranja propisa i dokumenata javnih politika.

Istim povodom, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije, između ostalog, istakla je da danas „obeležavamo istrajnu i neprocennjivu ulogu koju organizacije civilnog društva imaju u zaštiti i borbi za osnovna ljudska prava, demokratiju i održivi razvoj za sve. Zbog svoje kontinuirane privrženosti ovim temeljnim vrednostima, njihov doprinos je nužan za izgradnju otpornih, inkluzivnih i raznolikih društava“. Mogerini je upozorila da su u Evropi i izvan nje prisutni trendovi sistemskih pokušaja da se ograniče kapaciteti aktera civilnog društva da obavljaju njihovu suštinsku ulogu, te zbog toga apelovala da je važnije sada nego ikada ranije braniti i promovisati sigurne prostore u kojima organizacije civilnog društva mogu delovati bez straha od represije, kazne ili proizvoljnog lišavanja slobode. Konačno, ona je naglasila da se rad sa akterima civilnog društva i njihovo osnaživanje nalaze na samom vrhu delovanja EU, te da će Unija nastaviti sa podsticanjem bezbednog i otvorenog okruženja za delovanje civilnog društva u Evropi i širom sveta, naročito kroz finansijsku podršku od dve milijarde evra godišnje, ali i kroz organizovanje foruma kao što je godišnji EU-NVO forum o ljudskim pravima na kome lideri EU i civilnog društva imaju jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja.

Saopštenje Fedirike Mogerini dostupno je u celosti na internet stranici Evropske službe za spoljne poslove .

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.