Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Vest

Saradnjom do ostvarivanja ciljeva Agende 2030

U Beogradu je, 5. juna 2019. godine, održana Konferencija “Saradnjom do održivog razvoja – Agenda 2030” sa ciljem podizanja svesti o Agende UN o održivom razvoju do 2030, njenom značaju i neophodnosti lokalizacije ciljeva održivog razvoja.

Konferenciju je organizovao regionalni projekat „Socijalna prava za osetljive grupe“ (SoRi), podržan od strane Nemačke razvojne saradnje (GIZ,), zajedno sa partnerima Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

POtvarajući Konferenciju Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, posebno je naglasio koliko je važno uspostaviti saradnju svih sektora u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Oviciljevi su važni za celodruštvo i neophodno je da se obezbedi da postanu ostvarivi, a naš najvažniji cilj i glavni moto je da nikoga ne ostavljamo zapostavljenim.

U uvodnim obraćanjima govorili su i Dorotea Giselman, zamenica ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu, koja je istakla da Nemačka podržava implementaciju ciljeva održivog razvoja u Srbiji, zatim Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, koji je predstavio program Beograd 2030, kroz koji će glavni grad Srbije primenjivati ove ciljeve na svojoj teritoriji, i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) naglasio je da CORprepoznaju lokalnu samoupravu kao glavnomesto gde se dešavaju ključnepromene.

Predstavnica Kancelarije, Sanja Atanasković Opačić, rukovoditeljka Grupe za međunarodnu saradnju i evropske integracije učestvovala je u prvom panelu posvećenom važnosti uključivanja svih zainteresovanih strana za sprovođenje i praćenje Agende 2030 i COR. Ona je istaklada Agenda 2030, kao krovna i globalna platforma za sveukupan svetski razvoj i napredaktreba da nam bude vodič u kojem pravcu bi trebalo da se krećemo i na tom putu je posebno važno uključivanje civilnog sektora i približavanje ciljeva građanima koji nisu previše upoznati sa njihovim značajem. Najbolji način kojim se garantuje da niko ne bude izostavljen i da se nijedan pojedinac ne oseti zaboravljenim od strane svog društva jeste upravo osnaživanje građana i organizacija civilnog društva za aktivno učešće u svim procesima koji prate sprovođenje Agende.

Pored predstavnice Kancelarije na prvom panelu učestvovale su i Dragana Stojanović, izvršna direktorka NVO Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje, SRH Srbija , i Tijana Koprivica, direktorka za održivo poslovanje, Delta holding, dok je zaključke iznela Slavica Đukić-Dejanović, ministarka bez portfelja zadušena za demografiju i populacionu politiku.

Drugi panel bio je posvećen lokalizaciji ciljeva održivog razvoja, ulozi lokalnih samouprava u njihovom ostvarivanju, tome kako na gradove i opštine utiču ciljevi održivog razvoja, ali su prezentovani primeri dobre prakse iz regiona Zapadnog Balkana.

Učesnici konferencije složili su se u oceni da je za postizanje ciljeva održivog razvoja neophodno uključivanje relevantnih aktera na globalnom, nacionalnom i subnacionalnom nivou, obuhvatajući opštine, lokalne samouprave, kao i civilnii privatni sektor.

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.